2017: INTRODUCERE TENIS DE CÂMP PENTRU NEVĂZĂTORI ÎN ROMÂNIA
Ideea proiectului a pornit de la găsirea unor informaţii pe internet despre un sport mai puţin popular în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere, dar care câştigă tot mai mulţi adepţi, şi anume tenisul de câmp adaptat. Sportul a fost conceput astfel încât să poată fi practicat şi de către persoanele cu deficienţe de vedere, indiferent de gravitatea afecţiunii oculare.
Un factor important care ne-a determinat să aplicăm pentru finanţarea unui proiect care să faciliteze popularizarea acestui sport în rândul tinerilor nevăzători a fost lipsa lor de activitate. Datorită marginalizării sociale şi datorită lipsei acute de ocupaţii, programe, proiecte, practicare de hobby-uri, la care au posibilitatea de a participa, benefice în dezvoltarea şi formarea lor, tinerii cu handicap de vedere au tendinţa unei izolări şi a unei inactivităţi atât pe plan sportiv cât şi pe plan social, probleme pe care proiectul acesta doreşte să le reducă prin sport.
Un alt factor care ne-a determinat să aplicăm cu acest proiect este lipsa unui sport pentru nevăzători, destul de popular şi pentru oamenii fără dizabilităţi. Există mai multe sporturi concepute pentru nevăzători, torbal, goalball, dar acestea sunt sporturi specifice, adică nu au un corespondent în lumea sportului clasic. Prin alegerea tenisului de câmp urmărim implementarea unui sport popular, care să fie atractiv şi pentru persoanele fără dizabilităţi, atât pentru practicarea cu un partener nevăzător cât şi pentru vizionarea lui.
Scopul proiectului:
Prin proiectul nostru ne propunem mai multe obiective, care să afecteze atât beneficiarii cât şi persoanele cu deficienţe de vedere care vor afla ulterior de proiect.
În primul rând, urmărim ca prin proiectul nostru să cultivăm beneficiarilor aptitudini şi deprinderi care le pot folosi în viaţa de zi cu zi. Prin implementarea acestui sport, persoanelor cu deficienţe de vedere le sunt dezvoltate: capacitatea orientării în spaţiu, obişnuinţa unei vieţi sănătoase prin activităţi sportive, musculatura şi implicit sănătatea, flexibilitatea, sociabilitatea.
În al doilea rând, prin implementarea proiectului ne propunem introducerea în România a unui sport relativ nou la nivel global, România ajungând astfel printre primele ţări care promovează acest sport. Implementarea sportului este cu atât mai oportună cu cât se doreşte la nivel internaţional introducerea tenisului de câmp pentru nevăzători în rândul sporturilor paralimpice. Astfel, prin realizarea acestui proiect, tenisul pentru nevăzători va fi popularizat şi în mediul autohton, fiind preluat şi de alte organizaţii după modelul proiectului nostru, şi în eventualitatea introducerii lui ca sport paralimpic, România va fi pregătită pentru a fi reprezentată cu succes la jocurile paralimpice.
Beneficiarii proiectului şi nevoia identificată:
Beneficiarii proiectului nostru sunt atât tinerii care vor fi implicaţi în mod direct, cât şi alte persoane nevăzătoare din România interesate de sport, care ar putea încerca să practice tenisul după ce ar afla de proiectul nostru.
În ceea ce priveşte beneficiarii direcţi, ne propunem implicarea a 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 22 ani, cu deficienţe accentuate şi grave de vedere, interesaţi de sport şi de activităţi care să îi ajute în dezvoltarea capacităţilor folositoare în viaţa cotidiană şi în integrarea lor în societate. Beneficiarii vor fi elevi din cadrul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere, asistaţi de un profesor de specialitate şi de studenţi voluntari din cadrul UBB.Facultatea de Ed. Fizică şi Sport
Relevanţă:
În ceea ce priveşte relevanţa, proiectul nostru îşi doreşte să ajute în problema integrării persoanelor cu handicap de vedere în societate, integrarea fiind una dintre cele mai mari probleme în România pentru aceste categorii de persoane. Problema integrării este cu atât mai importantă în Cluj-Napoca cu cât aici există o mare comunitate de nevăzători, şi un liceu pentru nevăzători, cel mai vechi de la nivel naţional şi unul dintre cele mai importante licee de nevăzători din România.
De-alungul timpului au existat şi alte proiecte care au avut drept scop integrarea nevăzătorilor prin sport, dar nici unul dintre ele nu s-a axat pe tenisul de câmp, un sport atât de popular în forma sa clasică în toată lumea, ceea ce ar facilita şanse sporite de reuşită.